Zoeken
  • Liliane Spijker

Mini Paard van Marken

Bijgewerkt op: 30 jan. 2020

Het is alweer zo'n 25 jaar geleden als men vanwege het 400 jarig bestaan van de Brandaris, de vuurtoren op Terschelling, een vuurtorenproject in het leve roept. Een aantal middelbare technische scholen worden gevraagd hieraan mee te werken. Zo ook de LTS Zuiderzee uit Edam, zij werden hiervoor gevraagd omdat deze school het dichtst bij de vuurtoren Het Paard van Marken ligt. Dat de leerlingen, natuurlijk met hulp van hun leerkrachten, een beste prestatie hebben geleverd blijkt wel als zij de eerste prijs winnen, een bedrag van NLG 5.000,-

Al deze vuurtorens zijn te zien geweest op Terschelling, daar hebben ze een aantal maanden gestaan.

Nadat de vuurtorens op Terschelling hebben gestaan is de vuurtoren van Marken terecht gekomen bij een boer op Marken waar hij jaren in de stal heeft gelegen.

Een paar jaar geleden kregen wij de vraag of wij misschien belangstelling hadden voor de toren, nu leek het ons heel erg leuk om deze neer te zetten bij de echte vuurtoren.

Maar in de loop der jaren is de staat van de toren er niet beter op geworden.

Cor Roos van Leguit & Roos is bij ons de toren omdat zijn zoon een spreekbeurt heeft op school over de vuurtoren en zij wat meer van ons willen weten. Tijdens dat bezoek ziet Cor de toren staan, deze had zijn beste tijd gehad en Cor vraagt wat wij met die toren willen.

Het liefst herstellen natuurlijk. De toren gaat mee naar de werkplaats van Leguit & Roos en daar blijft hij nog een paar jaar staan, wachten op de juiste stagiaire. En dan worden wij een paar maanden geleden gebeld door Gideon Roos met de vraag wat de bedoeling is van de toren. Thijs verteld hem wat Cor ons heeft beloofd, hij zou in ere hersteld worden door een stagiaire.

En dan......... is daar een geschikte stagiaire Loes Molenaar, Loes begint aan de klus.

Cor Roos heeft ooit gezegd met een stukkie lood en wat hout komen wij een heel end. Het is alleen wel ietsjes meer geworden, het was een hele klus.

Helaas is het woonhuis niet meer te redden, maar de toren heeft de jaren overleeft.Ook wij krijgen er steeds meer plezier in en doen een oproep via Facebook aan de inwoners van Terschelling of zij ons kunnen helpen aan foto- of ander materiaal en al snel komen de eerste berichten binnen, foto's, boekjes, tips, wij zijn er blij mee.

Het leuke is dat er een verslaggever met fotograaf van de het NoordHollandsDagblad komt om hier opnieuw aandacht aan te schenken. En voordat zij komen worden nog snel door Loes en Thijs de puntjes op de i gezet.


LOES, LEGUIT & ROOS BEDANKT, WIJ ZIJN ER HEEL ERG BLIJ MEE!!

147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven